Tips voor het schrijven van een vacature

Op deze pagina vind je verschillende tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

1. Kies een duidelijke vacaturetitel

Een goede vacaturetitel bevat een duidelijke functienaam. Zorg ervoor dat een kandidaat bij het zien direct kan bepalen of het een interessante baan is. Vermijd dan ook interne termen, maar kies voor een functienaam waarop kandidaten zoeken. Een onduidelijke vacaturetitel zorgt ervoor dat de rest van je vacature niet eens gelezen wordt.

2. Vertel direct waarom het een leuke baan is

Kandidaten willen weten waarom zij op jouw vacature zouden moeten solliciteren. Begin je vacaturetekst dan ook met het uitleggen wat de baan leuk en uitdagend maakt. Verplaats je daarbij in wat een kandidaat in een baan aantrekt. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, afwisseling of contact met klanten.

3. Maak de werkzaamheden concreet

Beschrijf zo concreet mogelijk wat je gaat doen in de functie. Hoe ziet een werkdag er uit? En wat wil je op langere termijn bereiken? De functie-omschrijving is het belangrijkste onderdeel van je vacature. Dit is namelijk wat de kandidaat moet gaan doen.
Wees hierin altijd eerlijk. Een baan mooier voordoen dan die is, zal er toe leiden dat je net gevonden werknemer weer snel vertrekt. Eerlijkheid over de functie trekt de juiste kandidaten aan.

4. Wat maakt jou een goede werkgever?

Als de werkzoekende weet wat voor baan jij te bieden hebt, dan is het moment daar om te vertellen wat jou een goede werkgever maakt. Wat bied je je werknemers? Bijvoorbeeld een fijne werksfeer, mogelijkheid tot flexibel indelen van werktijden of doorgroeimogelijkheden. Wees ook hierin concreet. Is de werksfeer fijn? Benoem dan zaken als het gezamenlijk lunchen of de organisatie van bedrijfsuitjes.

5. Benoem de arbeidsvoorwaarden

Wat zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Een salarisindicatie vinden werkzoekenden erg fijn om te weten, maar ontbreekt vaak nog. Door dat wel te benoemen, kun je je dus al snel onderscheiden.

6. Houdt de functie-eisen beperkt en focus op de competenties

Maak geen lange lijst met functie-eisen, maar beperk je tot de belangrijkste criteria. Te veel eisen schrikt sollicitanten af. Welke competenties zijn van belang om deze functie goed uit te voeren. Wat voor persoonlijkheid voegt waarde toe. Deze zaken zijn belangrijker dan het precieze aantal jaren werkervaring dat iemand meebrengt. Vind je het lastig om de vertaling te maken naar competenties, je bent niet de enige, de meeste werkgevers vinden deze innovatie nog lastig. Neem contact op met een professional via ons contactformulier. Zij helpen je graag verder.

7. Sluit af met oproep om te solliciteren

Zorg voor een goede afsluiter die oproept om te solliciteren op jouw vacature. Vermeld ook de datum tot wanneer gebruikers kunnen solliciteren, dan weten kandidaten dat het nog zin heeft om te reageren. Nodig kandidaten ook uit tot het stellen van vragen en noem de naam van de contactpersoon. Al deze zaken zorgen ervoor dat je meer reacties op je vacature krijgt.

Nog geen account?
Schrijf je snel in!
Na het aanmaken van een account kan je direct solliciteren en informatie over je uitkering bekijken
Account aanmaken